Monday, 21 September 2015

Danganronpa Game Series Review [PSP/PS Vita]

Monokuma, 2 Main Protagonist in 2 Danganronpa Game, Monomi
Danganronpa atau Bullet Rebuttal ni adalah salah satu game dari Spike Chunsoft.. Sampai skang, dh ade 3 main title iaitu Danganronpa: Trigger Happy Havoc, Danganronpa 2: Goodbye Despair dan spin off, Danganronpa Another Episode: Ultra Despair Girls.. Suma jalan cite dlm setiap title ade kaitan.. mcm novel la, ade jilid 1, jilid 2, etc tp dorg buat dlm bentuk game (visual novel)..

Danganronpa 1 & 2 asalnya dari platform Playstation Portable (PSP) tp xde official release utk english version.. biasala game jepun, copyright dorg ketat sikit.. nasib baik la satu fan website, Zetsubou Project ade release "japanese voice over english subtitle" version utk Danganronpa 1 dgn percuma.. dorg asalnya dalam proses utk translate Danganronpa 2 dlm english tp dihentikan sbb syarikat dari US, NIS America dh umumkan yg dorg akan buat official release utk kedua dua series tersebut.. yela kan, sbb bazirkan tenaga dan masa dorg je.. tp satu je, NIS America cuma akan release-kan utk PS Vita je..

Disebabkan tu, aku cuma dpt main free utk Danganronpa 1 je dlm PSP.. yg Danganronpa 2 kena beli sbb PS Vita pnye game xde org buat pirate version lg.. (mgkn security PS Vita ketat kot).. Danganronpa Another Episode aku baru start main aritu, so far so good.. Aku cite sikit plot utk setiap Danganronpa pnye game (mgkn ade sedikit spoiler, so read at your own risk)

Danganronpa: Trigger Happy Havoc (PSP/PS Vita)
Characters in Danganronpa 1: Trigger Happy Havoc
Jalan cite utk Danganronpa: Trigger Happy Havoc:

Makoto Naegi ni sorg pelajar biasa yg xde ape2 talent atau kelebihan melainkan mempunyai 'luck' yg bagus.. satu hari dia menang satu cabutan bertuah di mana dia dapat offer utk belajar kt satu sekolah elite, Hope Peak Academy, yg cuma pelajar2 yg ade talent yg unik je bole masuk.. cnth: Ultimate Swimming Pro, Ultimate Baseball Star, etc.. Dgn itu, Makoto Naegi terima offer tu dgn talent, Ultimate Lucky Student.. Ketika hari Welcoming Ceremony, dia smpai dpn sekolah, lepas je melepasi pagar sekolah tu dia tiba2 lose consciousness (x sedar diri)..Dia sedar diri kt salah satu kelas dn dapat tau yg dia dh terperangkap kt sekolah tu di mana tingkap, pintu dn suma jalan keluar sudah di'seal'kn.. tp bukan dia je, ade 15 pelajar lain yg juga mangsa kpd situasi itu.. kt situ, tetiba muncul satu 'sadistic remote-controlled teddy bear' bernama Monokuma yg Makoto dn 14 pelajar lain dipaksa utk tinggal kt dalam sekolah tu buat selama lamanya.. tp ade satu je cara Monokuma bagi kalo nk 'graduate' dari terperangkap kt sekolah tu, iaitu kena bunuh student yg lain tanpa kantoi atau ditangkap.. apabila satu pembunuhan berlaku, akan ade satu Class Trial, di mana baki pelajar2 yg masih ade tu discuss sesama sendiri sapa pembunuhnya.. kalo dorg dpt teka pembunuh yg betul, pembunuh tersebut akan dijatuhkan hukuman mati oleh hakim, Monokuma dn kalo sebaliknya, pembunuh sebenar yg dpt graduate dari sekolah tu manakala pelajar2 lain yg dikenakan hukuman bunuh oleh Monokuma.. tp smpai bila baru boleh dorg kuar dari sekolah ni??so, KENALA MAIN GAME NI..

Unik kan game ni, dorg ade byk selitkan genre dalam satu game iaitu Visual Novel, Horror, Detective, Crime, Mystery, Graphic Adventure.. Antara feature dlm game ni:
Investigation Time: Sebaik shja berlakunya pembunuhan, akan ade waktu utk mencari segala klu dan bukti yg ade utk 'Class Trial' nanti..
Class Trial: Ade beberapa mini game yg kena lepasi utk mengetahui pembunuh sebenar dgn bukti yg ade.. Antaranya, Non-Stop Debate, Hangman's Gambit, Panic Talk Action & Closing Argument..
Dah tau pembunuh sebenar, akan ade satu cutscene macam mana pembunuh tu dihukum bunuh oleh Monokuma..
Game Danganronpa ni mmg trademark dia darah akan jadi warna pink (mgkn sbb censorship purpose kot..) utk merendahkan lg Age Rating utk pemain2.. yela, kdg2 ade org yg xtahan tgk darah warna merah..

Danganronpa 2: Goodbye Despair (PSP/PS Vita)
Characters2 dalam Danganronpa 2..
So, basically Danganronpa 2 ni sequel utk Danganronpa 1 dan takes place lepas kejadian ngeri kt dalam Danganronpa 1.. 

Jalan cite Danganronpa 2: 

Hajime Hinata, salah satu pelajar Hope Peak Academy tersedar dirinya terdampar kt satu pulau tropikal bernama Jabberwork Island.. Walaupn dia satu pelajar Hope Peak Academy, tapi dia langsung x igt ape2 memory sebelum dia terdampar kt pulau tu termasukla Talent ape yg dia ade..(Ultimate ????).. Ade 15 pelajar yg lain pn sama terdampar kt Jabberwork Island dan xde memori ape2 sebelum dorg terdampar kt situ.. berbeza dgn Hajime, dorg masih lg igt ape Talent dorg.. Dalam pulau tu, dorg dpt tau yg dorg telah dibawa ke pulau tu oleh Satu robot arnab, Usami yg memberitahu mereka ni adalah satu field trip utk membantu dorg berkawan sesama sendiri.. Keadaan menjadi aman damai sehingga Monokuma muncul skali lagi dan menjadikan field trip tersebut sebagai satu lagi game pembunuhan sesama sendiri, sama seperti dalam Danganronpa 1.. Persoalannya, Siapakah Usami/Monomi dan kenapa dorg suma diculik dan dibawa ke Jabberwork Island? 

Danganronpa 2 ni mempunyai gameplay yg sama dgn game sebelumnya, iaitu menyiasat, Class Trial dan hukuman.. tapi feature ditambahkan lg utk menjadikan game ni lebih sukar dan menarik daripada Danganronpa 1..
Salah satu scene pembunuhan dalam Danganronpa 2.. Bole tahan kekejaman dia.. dn seperti biasa, darah akan jadi warna pink..
Class Trial ade mini game baru iaitu Rebuttal Showdown dan Logic Dive.. mini game yg lain sama seperti dalam Danganronpa 1, cuma diupgrade sikit..
Salah satu hukuman oleh Monokuma utk pembunuh dalam Danganronpa 2..
Danganronpa 2 ni plot twist dia best. mmg kita x sangka ending dia cmtu.. 

Danganronpa Another Episode: Ultra Despair Girls (PS Vita)
All Characters in Danganronpa Another Episode..
Danganronpa Another Episode (Danganronpa AE) ni merupakan spin off utk series Danganronpa ni.. Plot dia takes place antara kejadian Danganronpa 1 & Danganronpa 2.. Tapi, yg ni lain sikit.. Spike Chunsoft masukkan genre Action dan Third Person Shooter dalam spin off ni.. Selain tu, ade gak beberapa mini game mcm puzzle utk diselesaikan.. Grafik dia pn bole tahan..

Jalan cite Danganronpa Another Episode: [SPOILER ALERT]

Adik perempuan kepada Makoto Naegi (Protagonist Danganronpa 1), Komaru Naegi telah di-imprisoned dlm salah satu bilik dalam bangunan kt tmpt yg x diketahui sejak 6 bulan lepas, disebabkan kejadian The Tragedy dalam game sebelumnya, Danganronpa 1.. Perkara x diingini terus berlaku, iaitu sekumpulan kanak2 dari Elementary Hope Peak Academy telah melakukan satu riot dan bekerjasama dgn robot2 Monokuma utk membunuh semua org dewasa kt bandar tu.. Tujuan dorg utk menubuhkan paradise untuk kanak2 di mana dorg bebas utk bermain dan membuat apa2 shja tanpa dimarahi dan diganggu oleh org2 dewasa.. Riot ni diketuai oleh 5 kanak gelarkan dorg sebagai Warrior of Hope dan gelarkan org2 dewasa sebagai Demons.. Komaru dgn bantuan dan Hacking Megaphone yg boleh hack dan merosakkan Monokuma dan Toko Fukawa yg ade split personality dgn pembunuh bersiri, Genocider Jack mencuba sedaya upaya utk melepaskan diri dari bandar tersebut.. 
Third-Person Shooter gameplay..
Bole jugak nk kawal Genocider Jack, utk defeat Monokumas dlm game ni.. kuat tp ade limit..
Ade macam2 jenis Monokuma.. dari comel dan ganas version sampaila.........
.......ke creepy version of Monokuma.......

Selain Third-Person Shooter, ade jgk Puzzle yg kena diselesaikan oleh Komaru utk meneruskan perjalanan.. Best jgk puzzle dia dan x susah sangat nak selesaikan..

Danganronpa Another Episode ni dah dikeluarkan kt Jepun September 2014 lepas.. dan english version oleh NIS America baru sahaja dikeluarkan pada 1 September 2015 kt North America dan 4 September kt Europe.. Platform semestinya PS Vita..

Conclusionnya, suma game siri Danganronpa ni mmg berbaloi utk main.. Great plot twist, great graphic, great animation, great art concept, great characters development, great mystery and great puzzles to be solved.. Dan yg paling penting main plot dia mmg best.. Setiap game Danganronpa yg aku main selama ni mesti akan ade scene2 suspense dan a lot of goosebumps.. Mmg plot dia lain daripada yg lain.. unik!!

Dan berita yg paling baik skang ni, Spike Chunsoft telah confirmkan yg sequel utk Danganronpa series sedang dalam pembikinan dgn tajuk New Danganronpa V3: Everyone's New Semester of Killing utk pelantar PS Vita dan PS4.. ni first time siri Danganronpa akan direleasekan utk home-type Playstation iaitu PS4 selain protable-type Playstation, PSP dan PS Vita utk game2 sebelumnya.. release date utk Danganronpa V3 ni, masih tidak diumumkan lagi.. dan Spike Chunsoft telah pn release-kan teaser-nya aritu:
video
Bagi sapa2 yg penah main lagi siri2 Danganronpa ni, aku mmg recommended utk korg try main terutamanya utk yg Mystery-Lover mcm aku.. haha.. terlupa lak, Danganronpa ni gak dah penah di adaptasi kepada anime tahun 2013 tp dorg cuma cover utk cita dalam Danganronpa: Trigger Happy Havoc je.. utk Danganronpa 2 , xde sebarang announcement pn lagi..

Saturday, 19 September 2015

Gaji dari Youtube

Alhamdulillah, hasil dari video yg aku upload kt youtube selama 5-6 bulan, dpt gak income pertama aku dari Youtube..
nila jumlah yg aku keluarkan dulu (dalam USD).. x byk pn.. tp walaupn x byk, sape nk bg kan..
Sapa yg xtau, youtube ade buat satu feature utk youtuber iaitu Monetization, membolehkan youtuber utk dpt side income dari video yg diupload.. Youtube akan cari mne2 syarikat yg nk iklankan produk dorg, pstu dorg akan tumpang iklan tu kt video yg kita upload tu.. sbgai upah, dorg akan bg duit ikut RPM semasa. ((Estimate Earning/Views)*1000) sama mcm game2 free kt android, sumanya mesti akan ade iklan atau ads, sbb pembuat game tu dpt income dari ads.. kalo game yg berbayar, xde ads sbb dorg dh dpt income dari pembelian game oleh pengguna tu sendiri.. utk youtube, iklan2 tu akan diletakkan mcm ni:
Kt sbelah kanan video..(bulatan merah)
atau sebelum video kita tu start..(bulatan merah) kita bole adjust bila ads tu nk dimainkan..
Kiranya senangla nk dpt side income dari youtube ni, cari atau buat video yg bagus, upload pstu tgk perkembangan video tu.. x byk keje pn.. tp tula, nk bagi video kita tu byk viewers bukannya senang.. satu lg, kalo nk channel youtube tu femes, buatla video2 yg unik dn x penah ade org lain buat lg sebelum ni.. aku buat channel youtube ni sbb nk buat side income je.. xde pn target nk jd femes mcm PewDiePie tu.. haha.. sorila ayat mcm serabut sikit dlm n3 ni sbb byk keje nk kena buat.. tp ttp nk update jgk blog ni sbb dh lama tinggal..

Sekian..